Våren och sommaren är högsäsong för fästingar! Men vad betyder det egentligen för din hund? Är de farliga? Eller är det bara irriterande? Vi hjälper dig att få den viktigaste informationen om de små krypen. 

Vad är en fästing?

Fästingar är små, har åtta ben, och när sig själva genom att suga blod från andra djur. De bor i skogen och högt gräs i naturen. De blir fler och fler fästingar i Sverige i och med att antalet rådjur ökar som de ofta föder ifrån. De sätter sig på toppen av grässtrån och sätter sig på djur när de går förbi. Härifrån, kryper de igenom pälsen och fäster sig på huden för att suga blod. Dessvärre, är fästingar kända för att bära på sjukdomar och sprida dom vidare. I Skandinavien finns det några farliga sjukdomar du ska var extra uppmärksam på ifall din hund blir biten. Nedan går vi igenom sjukdomarna samt några goda råd på vad du ska göra för att undgå fästingarna.

Var hittar du dom i pälsen?

En fästning kan bli upp till 1,5 cm lång men är oftast mycket mindre. De är svarta, går eller bruna och du kan märka dom i hundpälsen som små knotter. Hos hunden sätter de sig ofta i armhålor och vid huvudet, samt omkring öronen och nacken. Hos människor sätter de sig också på lite mer skymda områden, som i armhålor eller om tröjan sitter tajt. Man märker ofta av det eftersom det kliar likt ett myggbett.

Varför ska du vara uppmärksam?

Fästingar kan bära på massa sjukdomar som kan vara allvarliga för både hundar och människor, men i den här artikeln fokuserar vi främst på hundar. Det finns risk att din hund blir sjuk av fästingar, därför vill vi informera er så gott vi kan i förväg.

Det mest kända problemet är bakterien borrelia, vilket kan leda till Lyme sjukdom. Symptom kan vara att din hund blir trött, får feber, haltar, får krampanfall, ansiktsförlamning eller/och muskelsmärtor. Om din hund får Lyme sjukdom är det viktigt att du får antibiotika av veterinären under än längre period för att hunden ska bli frisk. Var uppmärksam på att hundars kroppsliga genomsnittstemperatur är högre än människan. En hunds kroppstemperatur ligger vanligtvis mellan 37,5–39 grader. Hög feber hos en hund ligger alltså omkring 41 grader, vilket är väsentligt mycket högre än hos människor.

En annan känt förföljd av ett fästingsbett är anaplasmisk infektion, vilket kan leda till anaplasmos. Om din hund får hög feber, viktnedgång, svårighet att röra sig, eller andningssvårigheter kan det vara täcken på anaplasmos. Det är rätt ovanligt att hundar får sjukdomen. Den upptäcks ibland hos jakthundar eftersom de befinner sig mycket mer i skog och bland högt gräs. Anaplasmos behandlas med antibiotika. Viktigt att uppmärksamma den här sjukdomen i Sverige.

TBE (flåttburen meningit) är mycket ovanligt hos hundar. TBE är ett virus som leder till hög feber och kramper hos hundar. Eftersom det är ett virus kan det inte behandlas med din hund behöver självklart vård, och läggas in för dropp vid TBE.

Skulle något av ovanstående symptom visa sig hos din hund efter att den har haft en fästing är det viktigt att ringa till veterinär omgående.

Vad ska du göra?

Det finns massor av hjälpmedel för att hålla din hund fästingsfri. Borsta din hunds päls varje dag och titta efter fästingar om ni har varit ute i naturen. Många använder klädvårdsrullar för att hitta fästingar om de inte ännu har sugit sig fast i huden.

Det är en bra ide att ha en fästingplockare när du letar efter fästingar. Använd plockaren för att avlägsna fästingen från hunden och döda den så att den inte sätter sig på någon annan familjemedlem eller din hund igen. Du kan också använda en vanlig pincett, men var uppmärksam på att få med hela fästingen.

Du kan hitta många produkter som förebygger mot fästingsbett. Inget är 100% säkert men hjälper en bra bit på vägen.

Använder du dom under hela fästingsperioden (mars till november) blir det mycket mer effektiva. Det finns dropp, piller, spray, halsband, tuggtabletter, och annat som du kan få med hjälp av vägledning från veterinär. Så det är stor chans att du hittar något som passar både dig och din hund. Fördelen med dessa hjälpmedel är att hunden får färre fästingar som sätter sig i pälsen och som kan hoppa över till resten av familjemedlemmarna.

Det bästa är att ta bort fästingen så fort som möjligt. Man menar att fästingar inte överför sjukdomen inom de 24 första timmarna. De flesta av de sjukdomar som fästingar bär på visar symptom runt 7–14 dagar efter bettet. Därför ska du hålla koll under det ditspannet om m din hund blir biten.

Det finns också vacciner som förebygger, och som kan hjälper mot borrelia. Vaccinen hjälper bara mot borreliabakterien så du måste fortfarande vara uppmärksam vid fästingsbett. Du kan få vaccin hos veterinär.

Hur undviker man fästingar?

Du undviker fästingar genom at vara långt ifrån naturen. Men det blir ju lite svårt eftersom du rastar din hund där. Hundar och katter och alla andra djur är och gillar att vara i naturen och utsätts därför automatisk för fästingar. Det bästa du kan göra är att vara uppmärksam på fästingar och försöka få bort de så fort som möjligt. Skulle det ske att din hund får ovanstående symptom är det som sagt viktigt att söka vård på en gång.

Behöver du en godkänd hundvakt som kan ta med din hund i alla slags miljöer? Boka då en hundvakt via Dogley genom att klicka här – våra hundvakter är individuellt godkända och har alla erfarenhet av att ta hand om hundar.

________________________________

Dogley är en gemenskap för hundälskare, där du som hundägare kan hitta privata hundvakter i ditt närområde. Vi gör det tryggt och enkelt att boka en godkänd hundvakt. Klicka nedanför för att hitta din perfekta hundvakt.

 

Kategorier: Sundhed

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *